woensdag 20 juni 2012

Bas Lansdorp is even kansloos als Bert van Marwijk


Wat is de overeenkomst tussen Bas Lansdorp en Bert van Marwijk? Ze willen allebei iets onmogelijks presteren. Wat is het verschil tussen Bas Lansdorp en Bert van Marwijk? De één denkt nog dat het kan, de ander weet nu dat het echt onmogelijk is. Bert van Marwijk wilde namelijk Europees kampioen worden, maar met nul puntjes onderaan Groep B eindigen is dan niet zo heel handig. En Bas Lansdorp? Bas Lansdorp wil in 2023 een kolonie stichten op Mars. Ja, echt.

Bas Lansdorp is zo'n type dat zich 'entrepreneur' noemt. Zo'n type dat op zijn 35e al meer geld heeft verdiend dan hij voor z'n 95e uit kan geven. Bas Lansdorp ontwikkelde dingen ofzo voor windenergie, ofzoiets, en was daar best wel goed in zeg maar. En werd knetterrijk. Nu denkt Bas Lansdorp dat hij ervoor kan zorgen dat wij Nederlanders als eerste voet kunnen zetten op Mars. Sterker nog, we moeten er gaan wonen. En dat gaat dan allemaal op tv komen, ook nog. Big Brother in space, Expeditie Robinson op een onbewoonde planeet in plaats van een onbewoond eiland, Holland's Got Talent met techno-nerds.
     Mars One heet Bas Lansdorps project. "Mijn vriendin denkt dat ik gek ben", aldus Bas Lansdorp in gesprek met de BBC. Wat is er dan precies zo gek aan? In 2013 begint Mars One met casten, 'audities'. Je kunt dan auditie doen voor astronaut, of raketgeleerde. Dat is wel even iets anders dan een covertje van Adele zingen. Alles komt op tv. In de tien jaar na de audities kunnen we dan ook volgen hoe de gelukkigen zich voorbereid op de reis, hun training meemaken, en dan uiteindelijk in 2023 kunnen we met ze mee de raket in op weg naar Mars. En als ze daar dan eenmaal zijn, moeten ze daar een kolonie oprichten. Niet alleen je vriendin denkt dat je gek bent, Bas Lansdorp.
     De NASA bijvoorbeeld, die denken ook dat je gek bent. Zij hebben een dergelijke missie namelijk pas in 2030 gepland. En de NASA heeft de allerbriljantste mensen in dienst, Mars One niet. Mars One heeft voorlopig alleen Arno Wielders, Bryan Versteeg en Suzanne Flinkenflögel (ja echt!) in dienst, een natuurkundige, een grafisch ontwerper en een marketingmeisje. Veel succes Bas Lansdorp. Het financiële plaatje lijkt inmiddels wel te kloppen trouwens. Z'n reality-tv plan lijkt heel erg veel geld op te gaan leveren, 4,7 miljard euro naar schatting. Critici wijzen er echter op dat geld niet alles kan kopen, je moet ook mensen hebben die, bijvoorbeeld, een ruimteschip kunnen bouwen. Denk niet dat je die met een simpel auditierondje tegen het lijf gaat lopen. En leuk, die 4,7 miljard, maar het kostte NASA 19,7 miljard om op de maan te komen. De maan is ook iets dichterbij.
     Terug naar Bert van Marwijk. Bert zou ons wel even Europees kampioen maken. Ja, we zaten wel in een lastig groepje, maar Bert zou ons wel even naar de finale lanceren en de Spanjaardjes dit keer wél verslaan. Helaas. Arjen Robben schreeuwde "Houd je bek!" naar hem, Wilfred Bouma sloeg de teamdokter, Gregory van der Wiel gedroeg zich als een autistisch buitenbeentje, Klaas-Jan Huntelaar werd met de woorden "Als je nu je bek niet dicht houdt, ga je het hotel uit" bijna weggestuurd en Denemarken, Duitsland en Portugal sneden als een mes door onze boterzachte verdediging. Achteraf gezien was Bert kanslozer dan een over het paard getilde zakenjongen die Mars wil bereiken.
     Bas Lansdorp wacht hetzelfde lot als Bert van Marwijk. De media gaan hem verafgoden, bewonderen, op een voetstuk plaatsen, een briljante visionair noemen, zeggen dat ie ons wel even kampioen van dit heelal zal maken. En dan gaat het compleet mis. Voor het oog van de wereld zullen we weer kansloos en puntloos voor lul staan, die Hollanders met hun grote bekken. Net als de Oranje-raket zal het Mars One-ruimteschip al voor lancering uit elkaar klappen en nooit van de grond komen.
     Maar misschien moet Bas Lansdorp toch maar doorgaan. We moeten toch ergens op kunnen hopen? Het is toch leuk om te denken dat we ergens de beste in zullen worden? En als dan blijkt dat dat niet zo is, ach, we hadden een leuke tijd, we hebben lekker het 'Oranje-gevoel' gehad en hebben 'onze jongens' heerlijk aangemoedigd. Ook leuk. En er is nog een reden waarom we Bas Lansdorp deze kans moeten gunnen. "Het is simpel", besluit hij namelijk tegen de BBC. "We gaan de astronauten niet terugbrengen. Dit is een one-way ticket. Ze zullen de rest van hun leven op Mars blijven wonen." Oh, zeg dat dan meteen! Ik weet er nog wel 23 die je erheen mag sturen:




2 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat deze Bas Lansdorp De eerste zal zijn die deze reis zal gaan maken en dan ook zeker een enkeltje zal krijgen!!!...... En dan graag ook een aantal mensen die gevestigd zijn in Den Haag en doen alsof ze verstand hebben van politiek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit stuk is met onwetendheid van feiten geschreven. Mars One gaat geen raket bouwen, Dat doet Space X. Bovendien kan dit project als geen ander project de mensheid verenigen en laten hopen. Het is een fantastische uitdaging. Een uitdaging die uitstijgt boven alle andere zorgen hier op aarde. Denk eraan dat we grote uitdagingen en doelen nodig hebben, want de mens is een raar dier. Als het hier op aarde overbevolkt wordt en de mens zich verveelt, hoedt u dan voor uw medemens. Dus....dit project is een prachtproject en we zullen er allemaal beter van worden.

    BeantwoordenVerwijderen