dinsdag 10 april 2012

Christenen, waarom zit Jezus eigenlijk in de Hemel?


Ook al gaat Pasen voor de meesten tegenwoordig om eieren vreten in plaats van kerken bezoeken, over één ding is iedereen het toch wel eens: die Jezus was een toffe peer. 'Niets mis mee, dat ventje,' zou René van der Gijp zeggen. 'Jezusje, goed man.' Tegenwoordig is Jezus niet meer op aarde, hoewel sommigen claimen de nieuwe Messias te zijn. Mannen als Iesu Matayoshi, José Luis de Jesus Miranda, Inri Cristo, Apollo Quiboloy, David Icke en zelfs een vrouw, Maria Devi Christos, zouden de huidige Verlossers zijn. Maar vooralsnog is er geen enkel bewijs dat zij het echt zijn en zit Jezus dus nog lekker in de Hemel. Maar waarom zit hij daar eigenlijk?

De Christelijke gemeenschap maakt zich al jaren kwaad om het fenomeen euthanasie. Mensen die op een pijnloze manier hun lijdensweg in dit leven, door lichamelijke of psychologische klachten, willen beëindigen, zouden dat moeten kunnen laten doen door een deskundige dokter. Dat vinden veel mensen en ook doktoren, maar de Kerk is het er niet mee eens. Alleen God mag beslissen over leven en dood, daarom is moord ook strafbaar. Jezelf van het leven beroven is ook een soort moord en bovendien een middelvinger richting God, die misschien wel hele andere plannen met jouw leven had. Niet doen dus, zelfmoord.
     In de Bijbel komen we vier zelfmoorden tegen. Saul, wannabe-koning van Israël Zimri, ene Achitofel en natuurlijk Judas, de man die Jezus verraadde. Dit waren allemaal notoire zondaren en waren zonder zelfmoord ook wel in de Hel terecht gekomen. Maar wat als een goed Christen zelf de stekker eruit trekt? Daarover is de Bijbel niet duidelijk. 1 Johannes 5:13 leert ons: 'Dit alles schrijf ik aan u die gelooft in de naam van de Zoon van God, omdat u moet weten dat u eeuwig leven hebt, u die gelooft in de Zoon van God'. Met andere woorden, als je gelooft zit het allemaal wel goed.
     Strijdig met die gedachte interpreteren veel Christenen 1 Cor. 6:19-20, 'of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam', ongeveer zo: als je je eigen lichaam vermoordt zal God je straffen. De meeste Godvrezenden neigen dan ook naar een afwijzend standpunt ten opzichte van zelfmoord en euthanasie. Je leven beëindigen is niet de oplossing, zeggen zij, maar (wie had dat gedacht?) God is dat wel. Matt. 11:28 zegt namelijk: 'Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven'. Een zelfmoordenaar wijst de uitgestoken hand van God af, is een zondaar en zal in de Hel belanden.
     Laten we met deze Christelijke boodschap in ons achterhoofd eens kijken naar dat Paasverhaal dat we de afgelopen dagen zo vaak op tv of in de kerk hebben gehoord of gezien. In sterk versimpelde versie hebben we Jezus, met 12 'followers'. Dit waren echter niet zomaar digitale volgers, nee ze liepen ook echt letterlijk achter hem aan en wilden hem zelfs zijn. De joden waren niet zo blij met de boodschap van Jezus, want voor hun betekende die eigenlijk dat zij al eeuwen de plank finaal mis aan het slaan waren en dat God zelf, in de gedaante van Jezus, orde op zaken kwam stellen. De joden wilden hem dan ook dood en kregen daarbij hulp van één van Jezus' apostelen, Judas. Hij verraadde de verblijfplaats van de Messias en droeg eraan bij dat die opgepakt, gemarteld en gekruisigd werd. Aan het kruis stierf Jezus voor onze zonden.
     Even terug. Terug naar het moment dat Judas zijn sluwe plan nog niet had opgevat. Eerder in het verhaal hint Jezus zelf al meermalen naar zijn eigen dood. In de passage van Matt. 16:21 komt dat heel duidelijk naar voren: 'van dat ogenblik af begon Jezus zijn leerlingen duidelijk te maken dat Hij naar Jeruzalem moest gaan; dat Hij daar veel zou moeten lijden van de oudsten, de hogepriesters en de schriftgeleerden, maar dat Hij na ter dood gebracht te zijn op de derde dag zou verrijzen'. Een man die over water kan lopen, doden kan laten herrijzen en water in wijn kan veranderen zal zich toch niet zomaar op laten pakken door een stel soldaatjes? Wel dus en dat was ook precies de bedoeling. Jezus regisseerde zijn eigen dood en had het script al lang van tevoren in zijn hoofd.
     Jezus Christus liet zich vrijwillig geselen en uiteindelijk doden, terwijl hij dit met zijn Goddelijke krachten gemakkelijk had kunnen voorkomen. Is dit dan ook een zelfmoord? Dat misschien niet, maar het lijkt akelig veel op euthanasie. Oké, de door beulen uitgevoerde kruisdood is oneindig veel pijnlijker dan de door doktoren verzorgde euthanasie, maar in de kern is het hetzelfde: je laat jezelf vrijwillig doden door iemand die daarin gespecialiseerd is.
     Volgens Christenen mag ik geen euthanasie plegen als ik bijvoorbeeld kanker krijg en me alleen nog een lijdensweg richting de dood rest, maar een gezonde man van 32, die ook nog eens extreme talenten heeft, mag dat wel? En komt naast God in de Hemel te zitten? Nou wil ik mezelf niet gelijkstellen aan Jezus, maar toch komt het enigszins oneerlijk over. Als mijn kerkelijke medemens consequent is, heeft hij of zij twee mogelijkheden. Eén: een vroom Christen is een uitzondering en mag euthanasie plegen, door zijn goede gedrag zal hij alsnog in de Hemel terechtkomen, net als Jezus. Twee: euthanasie is 'not done', dus op dit moment brandt Jezus Christus in de Hel. Zeg het maar.



________________________________________________________________________
Deze maand doe ik mee aan De Bloguitdaging van Ernst-Jan Pfauth. De WAT van WIE? De Bloguitdaging houdt in dat ik in een maand tijd maarliefst 15 blogposts moet schrijven, en als me dat lukt krijg ik een op maat gemaakte blogrecensie van Ernst-Jan Pfauth. En die heeft er verstand van, want hij is één van de succesvolste (en beste) bloggers van ons land, zie www.pfauth.com om het met eigen ogen te lezen. Gevolg is wel dat ik nu in vier weken tijd drie keer zoveel blogs ga schrijven als normaal en de blogs misschien korter en inspiratielozer zijn dan de trouwe lezer gewend is. Ik doe er echter alles aan om dat te voorkomen! Groeten, Enzio Bakker.

3 opmerkingen:

  1. Je hebt er gewoon niets van begrepen. Jezus stierf zodat wij kunnen leven, dit was het offer voor onze zonden.

    Lijden en sterven was een diepe vernedering voor Hem, maar het moest omdat wij als mensheid hebben gezondigd.

    Eerlijk gezegd vind ik u heel erg zielig, ik zal voor u bidden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zitten nogal wat haken en ogen aan je betoog. Zo ziet het Christendom het lijden en sterven van Jezus als een erg groot offer, en vooral zijn opstanding als het belangrijkste van het hele gebeuren.
    Het grootste offer dat er bestaat (jezelf, namelijk) gelijkstellen aan een pijnloze euthanasie, daar zit een denkfout. Christelijk of niet Christelijk, als je het verhaal zoals het in de bijbel staat op deze manier wilt interpreteren, moet je daar wel de bedoelingen en betekenissen (en daarbij de symbolische waarde) bij betrekken, en niet één op één gelijkstellen met iets wat van een geheel andere orde is.

    BeantwoordenVerwijderen