vrijdag 7 oktober 2011

Guttenberg in het kwadraat is dood



Nieuwsflash: Steve Jobs is overleden. Met het einde van dit icoon is zijn levenswerk, helaas vroegtijdig, ten einde gekomen. Een levenswerk dat (cliché-alert!) de wereld heeft veranderd. Verbeterd misschien wel. Deze man was er één in miljarden, nu hij er niet meer is, is hij er één van 'The 100'.

In 1992 verscheen Michael H. Harts boek The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History, Revised and Updated for the Nineties, een lijst met invloedrijkste personen uit de geschiedenis van onze mensheid. Aangevoerd door Mohammed, Newton en Jezus Christus, met één Nederlander (Antony van Leeuwenhoek op plaats 36) en geen Steve Jobs. Zeven jaar later publiceerde hij A View from the Year 3000. Hierin staat een nieuwe lijst met belangrijkste personen, vanuit het jaar 3000 bekeken, waarin Newton naar plaats vijf zakt, Jezus achtste wordt en Mohammed nummer negen. Op één staat nu bijvoorbeeld Chang Po-Yao, uitvinder van de 'hersenwisselingsoperatie', waardoor de mens bijna onsterfelijk is geworden.
     Op plaats acht van The 100 en op plaats zes van A View from the Year 3000 vinden we Johannes Guttenberg (1400-1468) terug. Deze Duitser perfectioneerde de boekdrukkunst, waardoor kennis en verhalen zich razendsnel (voor die tijd) begonnen te verspreiden over de aardbol. Volgens Hart is Guttenbergs uitvinding in het jaar 3000 nog belangrijker geworden dan hij in 1992 al was. Maar Hart had niet gerekend op Steve Jobs. Logisch, want zoals de Apple-baas zelf al zei: 'You can't connect the dots looking forward'.
     Jobs en zijn bedrijf Apple hebben een tweede revolutie ontketend wat betreft de verspreiding van kennis en verhalen. Waar na Guttenberg iedereen naar de bieb kon lopen, een boek kon lenen (als het gewenste boek beschikbaar was), in het register kon kijken, kon bladeren naar de daar aangegeven pagina en daar de gezochte informatie kon lezen, kunnen we na Jobs een klein apparaat uit onze broekzak halen, intypen wat voor informatie we willen en die meteen van het scherm aflezen. Zonder uit onze stoel aan de open haard op te hoeven staan.
      Maar niet alleen lezen werd makkelijker. Jobs en tijdgenoten als Gates, Zuckerberg en Dorsey hebben het ook voor iedereen mogelijk gemaakt te publiceren. Via Twitter, Facebook, LinkedIn, Hyves, Google+ en ga zo maar door kan iedereen nu teksten de wereld in sturen, en iedereen kan die lezen. Ook dit blog wordt mede mogelijk gemaakt door Jobs en andere geeks die de wereld hebben gedigitaliseerd, bij deze bedankt. De invloed van Steve Jobs op de wereldgeschiedenis is dus twee keer zo groot als die van Guttenberg. Het gezicht van Apple (en Pixar) is een nieuw gezicht in The 100.
     Jobs was niet alleen een hele goede digitale knutselaar, hij begreep ook goed hoe de wereld in elkaar zat en had een boodschap. Leef elke dag alsof het je laatste is. En connect the dots looking backward: alles wat je nu doet zal later op z'n plaats vallen. Nu Jobs zijn laatste stipje op deze aarde heeft neergezet, kunnen wij al zijn stippen met elkaar verbinden. En dan verschijnt er een prachtig kunstwerk. Een meesterwerk, Jobs' levenswerk was niet alleen Apple, of Pixar, zijn hele leven was zijn levenswerk. En de meester zelf was meer dan een uitvinder, of nerd. Hij was een kunstenaar.


      1. Muhammad, Prophet of Islam; conqueror of Arabia.
      2. Isaac Newton, physicist; theory of universal gravitation; laws of motion.
      3. Jezus Christ, founder of Christianity
      4. Buddha, founder of Buddhism.
      5. Confucius, founder of Confucianism.
      6. St. Paul, proselytizer of Christianity.
      7. Ts'ai Lun, inventor of paper.
      8. Steven Paul Jobs, visionary of Digital Revolution; founder of Apple.
      9. Johannes Guttenberg, developed movable type.
      10. Christopher Columbus, explorer; led Europe to America's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten