vrijdag 9 december 2011

Wat ze in 2111 van ons kunnen leren


Voor het gemak neem ik even aan dat er over honderd jaar nog steeds internet bestaat. En mijn blog dus nog steeds te vinden is. Voor het gemak neem ik even aan dat over honderd jaar iemand die Nederlands kan lezen toevallig mijn oude blog terugvindt en leest. Als diegene het eenmaal heeft afgestoft en dit ouderwetse taalgebruik kan begrijpen, wil ik hem of haar graag een boodschap uit het verleden meegeven. Wij hebben dit jaar laten zien hoe het moet, en ook hoe het niet moet.

Ik zal je geheugen even opfrissen. Honderd jaar geleden betaalde bijna elk land nog met de euro. Ook Griekenland deed mee, wat in jouw tijd waarschijnlijk één groot failliet getto is. Het leek allemaal best prima te gaan met die euro, maar in 2011 kwamen we erachter dat schijn kan bedriegen. De Grieken hadden ons namelijk erin geluisd. Ze hadden helemaal niet zo veel geld als ze zeiden. Daardoor hadden de Spanjaarden en Italianen ook te weinig geld en ging het opeens niet meer zo goed met die euro. Precies op de dag dat dit geschreven werd, beslisten de hoge heren van Europa hoe het verder moest. De rest is historie. Leen dus geen geld uit aan de Grieken en neem van ons aan: een munteenheid lijkt mooi, maar is ook niet alles.
     Honderd jaar geleden bewezen de Arabieren dat je dictator nog zo verschrikkelijk kan zijn, als je maar met genoeg mensen gaat protesteren krijg je hem uiteindelijk wel klein. Mubarak, Ben Ali en Gaddafi, die samen 95 jaar aan de macht waren in Egypte, Tunesië en Libië, werden verslagen. In Europa en Amerika probeerden we hetzelfde te doen, maar dat lukte niet, juist doordat er te weinig volk op kwam dagen. Het bankensysteem bestaat dus gewoon nog in 2011, apart hè? Wij betalen nog gewoon met nep geld dat eigenlijk niet bestaat. In 2111 zal die bubbel waarschijnlijk al uit elkaar geknald zijn. Begin er ook niet meer aan.
     Wij hebben ook nog een vereniging van pedofielen in dit land, Martijn. Over honderd jaar (hopelijk) ondenkbaar, maar wij hebben het. De leider ervan kan wel binnenkort voor vier jaar in de cel belanden, maar in jouw tijd krijgen zulke mensen natuurlijk veel zwaardere straffen. Zo niet, dan is ons land in de tussentijd toch flink achteruit gegaan.
     Kernenergie, ook zoiets raars. Met radioactieve deeltjes wilden wij energie opwekken. Halleluja als het lukte, maar één vlammetje erbij en miljoenen mensen waren in levensgevaar. In 2011 ging dat flink mis in Japan, vandaar dat er in jouw tijd Japanners rondlopen met vijf ogen en drie armen.  Maar toch lieten we onze kernreactoren vrolijk draaien. In 2111 is het bij jullie vast doorgedrongen dat het toch wel erg gevaarlijk is.
     Kijk uit met wapenvergunningen. Niet iedereen kan daar verantwoordelijk mee omgaan. Hier in Nederland was één zo'n gek zo vriendelijk om zichzelf meteen ook dood te schieten, in Noorwegen dacht eentje er anders over. Breivik heette die, hij hoefde niet eens de gevangenis in. Ontoerekeningsvatbaar noemden wij dat in 2011. Slappe smoes he? Hopelijk is er over honderd jaar wel echt rechtspraak.
     In ons jaar waren er ook wetenschappers die beweerden dat de eerste mensen die duizend jaar oud zouden kunnen worden, inmiddels al geboren waren. Dus misschien leeft de schrijver van dit stuk ook nog, als je dit over honderd leest. Ik hoop het eigenlijk niet. Het zou mooi zijn als het in 2111 beter geregeld is dan nu, maar ik heb er een hard hoofd in. Het blijft toch mensenwerk en mensen maken fouten. Wie weet kun je wat leren van onze fouten, en onze prestaties dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten