dinsdag 20 december 2011

Vrede op aarde


Anders doen we het dit jaar gewoon een keertje andersom. Met Kerst laten we iedereen twee dagen lekker oorlog voeren en dan hebben we de rest van het jaar vrede. De vredesgedachte die achter Kerst zit is natuurlijk heel mooi. Twee dagen geen geweerschoten, bomaanslagen of slachtingen, maar gewoon lekker vredig naast de kerstboom zitten en cadeau's krijgen. Zelfs in oorlogsgebieden is de Kerstgedachte aanwezig, het mooiste voorbeeld was in 1914, toen Engelse, Franse en Duitse militairen, die al maanden de Eerste Wereldoorlog uitvochten, samen Kerst vierden op het slagveld. Helaas vochten ze daarna nog vier jaar door en vielen er ongeveer 19 miljoen doden.

Maarja, een kerstboom laat je ook maar eventjes staan. Optuigen na Sinterklaas, cadeau's eronder een paar dagen voor Kerst en als het dan eindelijk zo ver is die cadeau's openmaken. Vervolgens door naar 31 december en als het nieuwe jaar eenmaal van start is komt vanzelf dat moment dat je hem opeens ziet staan: de kerstboom. Aftuigen is een stuk minder leuk, alles weer netjes in doosjes of tasjes stoppen, de boom uit elkaar halen of weggooien als het een echte is en in dat laatste geval ook nog al die naalden opruimen. Kan wel wachten. Een kerstboom in januari, dat kan nog wel. Maar uiteindelijk moet je er toch aan geloven, de kerstboom 'moet' weg. Wie laat z'n kerstboom nou heel het jaar staan? Mensen zouden denken dat je gek was.
     Kerststol is heerlijk. Het brood met die rozijnen en die vreemde soort poedersuiker heb ik nooit erg lekker gevonden, maar dat spijs... Dat maakt een hoop goed. Daar doe je het voor. Zodra de kerststollen weer te koop zijn haal je ze binnen. Massa's. En het kost geen enkele moeite om ze op te maken. Het ontbijt, lunch, als tussendoortje en 's avonds bij de koffie, de kerststol is multi-inzetbaar. Dan is het opeens januari. De resten van de laatste kerststol zijn bijna op en ze zijn niet meer in de winkel te vinden. Je wil het niet, maar uiteindelijk is ie toch een keer op. Natuurlijk, je had een jaarvoorraad kerststollen in kunnen slaan, maar wie eet er nou heel het jaar kerststol? Mensen zouden misschien denken dat het spijs naar je hoofd gestegen was.
     Kerstfilms, wat zijn ze leuk he? En wat zijn het er veel. Alle zenders hebben hun avondprogrammering ermee vol. En in de kast staan er ook nog een paar. Wat heerlijk, die beelden van de perfecte Kerst die bijna mis lijkt te gaan, maar uiteindelijk komt alles goed. En het sneeuwt dan ook altijd met Kerst. Genieten geblazen op de bank met warme chocolademelk in de aanslag. Maar de 27e komt er uiteindelijk toch echt aan en dan is het gedaan met de kerstfilm-pret. Natuurlijk, als je wil kun je 365 dagen achter elkaar kerstfilms kijken, op DVD, Blu-ray of gewoon gedownload. Maar het staat zo raar hè. Mensen zouden misschien kunnen denken dat je een beetje een aparte was.
     Hopen op sneeuw. Met Kerst doen we dat allemaal. Wat mooi he, al dat wit. Eerst sneeuwballen gooien met z'n allen, tot je tengels eraf vriezen. Dan naar binnen, opwarmen bij de open haard of de verwarming. Als je naar buiten kijkt overal sneeuw, schitterend. Genieten. Kon er maar altijd sneeuw liggen. Maar elke keer scheldend voor de tv zitten als Erwin Kroll aankondigt dat het niet gaat sneeuwen, dat is een beetje vreemd. Wie doet dat nou? Mensen zouden denken dat je nog nooit van het broeikaseffect hebt gehoord. 
     Vrede. Lekker he, met Kerst naar het nieuws kijken en een keer geen beelden van geweerschoten, bomaanslagen of slachtingen. En daarna All You Need Is Love. Geen vuiltje aan de lucht. Kon het maar altijd zo vredig zijn in de wereld. Konden we maar verlost zijn van oorlog. Maar nee, de stekker van het gourmetstel is nog niet uit het stopcontact of de eerste berichten over moord en doodslag vliegen ons alweer om de oren. Je kunt wel hopen voor vrede heel het jaar, maar het komt zo naïef over he? Mensen zouden denken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten