zaterdag 5 mei 2012

Het joch dat Den Haag gaat veranderen, als ie er zin in heeft


Als titel van dit stuk wilde ik eerst 'De man die Den Haag gaat veranderen, als ie er zin in heeft' kiezen, maar ik heb het hier eigenlijk nog niet eens over een man. Sywert van Lienden is namelijk nog maar 21 jaar. Toch was dit joch al op zijn 17e in het nieuws rondom stakingen tegen de 1040-urennorm, is hij voorzitter van het Landelijk Actie Komitee Scholieren geweest, schreef hij colums voor PAUZE en HP/De Tijd, was hij meermalen te gast bij De Wereld Draait Door en heeft hij zijn eigen 'politieke partij'. Dat staat tussen aanhalingstekens omdat zijn G500 meer een 'beweging' is. Dat staat tussen aanhalingstekens omdat beweging een vaag woord is.

Tijd voor uitleg. De G500 bestaat uit 500 politiek betrokken jongeren, tot 35 jaar, die het CDA, de VVD en de PvdA gaan infiltreren om zo hun eigen standpunten door te drukken bij de drie grootste politieke partijen van ons land. En dat is nog legaal ook. Zo eenvoudig kan een geniaal plan dus zijn. De G500 treedt nu in de voetsporen van 'bewegingen' die voor een groot deel uit jongeren bestaan als Occupy en Anonymous. Maar die twee hebben niet wat de G500 wel heeft: Sywert van Lienden.
     In een interview met Spunk vertelt hij hoe zijn gemiddelde dag eruitziet. "'s Ochtends organiseren, schrijven, contractje opstellen voor enkele vrijwilligers, opiniestukjes schrijven, ik had een werkgroep van mijn studie, even bellen met Alexander De Croo, een Vlaams politicus, een interviewtje met de Groene Amsterdammer, de notaris, een gesprek met jullie…". Een revolutionaire 'beweging' oprichten, Sywert draait zijn hand er niet voor om. "Als ik me erger aan iets, dan wil ik het fixen. Er was niemand die op de grond stampte, opstond en schreeuwde. Daarom ben ik zelf een rondje gaan bellen en een week later waren we met 500 mensen."
     En daarna debatteerde hij iedereen onder de tafel in zo'n beetje elk televisieprogramma. Het begint er een beetje op te lijken dat deze Sywert van Lienden alles kan. Gewoon alles. Ik zou zeggen, stuur Sywert naar Syrië, binnen een week is dictator Assad verdreven en heeft het volk vrijheid. Laat Sywert eens kijken naar die financiële crisis, dan kunnen we over een maand allemaal Mercedes rijden. Van de week ging ik naar de film The Avengers. Sywert van Lienden is Iron Man, Thor, Black Widow, The Hulk, Hawk Eye en Captain America in één persoon. 'Even een rondje bellen' en Sywert weert een alien-invasie af. 
     Met dit joch kan het wel wat worden met de G500. Sywert is wat de mensen nodig hebben, een inspirerende leider. Occupy had geen leider. De media gingen vanzelf op zoek naar die leider, kwamen uit bij Chris Savvinidis, maar niet iedereen schaarde zich achter deze voorman. En dus kon de media niet telkens één iemand opvoeren, waardoor de 'beweging' een stuk minder in het nieuws kwam. Anonymous heeft wel een 'gezicht', maar dat gezicht heeft geen naam en geeft geen interviews. Ook geen leider die inspireert. Een 'beweging' die een revolutie wil beginnen móet een gezicht hebben. De Franse Revolutie had Robespierre. En de Arabische Lente ietsje recenter had Mohamed Bouazizi.
     Maar de G500 heeft Sywert van Lienden misschien ook niet lang meer. Hij heeft aangegeven dat de politiek toch niet helemaal zijn wereldje is en dat hij als zijn organisatie zich eenmaal gevestigd heeft een stapje terug doet. En dat de G500 geen leider heeft, iedereen is gelijk. Dat gaat dus niet werken Sywert. De G500 is niet zo sterk door die vijfhonderd leden, maar door die ene charismatische persoon die hen vertegenwoordigt. Er moet iemand 'stampen, opstaan en schreeuwen'. En die moet dat blijven doen. Anders wordt de G500 ook een stel trieste hippies die stoned staan te kijken hoe hun tentjes door de houtversnipperaar gaan. Of een paar computernerds met maskertjes op, nog erger. 
     Alleen als Sywert er zin in heeft, of iemand anders met net zoveel kwaliteiten het schreeuwen en stampen overneemt, gaat het lukken.





2 opmerkingen:

  1. Leuk stukje Enzio. Waar heeft Sywert aangegeven dat hij er misschien mee gaat stoppen als de beweging gevestigd is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In hetzelfde interview met Spunk, kun je hier nalezen: http://www.spunk.nl/article/5302/bitterballen-tjappen-met-die-gast-van-g500

      Verwijderen