zaterdag 13 april 2013

Yo Willem ik vind juh lief XOXO, mag dat?


Wat zijn het toch lieverds allemaal. De Koninklijke familie bestaat louter uit vredelievende, goedwillende mensen die tussen het volk in staan. Iedereen houdt van ze, omdat ze houden van iedereen. Vandaag, in aanloop naar de grootse kroning die wij allen gewillig betalen met ons belastinggeld, omdat we zo dol op ze zijn, onderstreepten ze nogmaals waarom ze zo ongelooflijk fijn zijn. "Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn", verklaart onze toekomstige koning namelijk aan RTL Nieuws. Wat lief dat dat zomaar mag!

Willem-Alexander is een aangename man, een teddybeer. Zijn vrouw is zo'n beetje het prototype droomvrouw: spontaan, bloedmooi, exotisch en ook nog eens zonder arrogant te zijn. Ja, met Willem en Máxima zou je prima een biertje kunnen drinken in de kroeg, wat moppen kunnen tappen en dan Willem uitlachen om zijn rode haar. Dat zou hij toch niet erg vinden, hij is wel in voor een grapje. Dat mág allemaal van Willem.
     Daar zit het hem dus in. Iedereen mág hem aanspreken zoals hij wil, 'Majesteit' hoeft niet per se. En dan lijkt het net alsof wij kunnen doen wat we willen. Alleen kunnen we dat niet, we mógen het alleen. Dat ene woordje, mogen. Als je "yo homie" tegen Willem-Alexander zegt wanneer je hem tegenkomt, onthou dan: dat kan alleen omdat je dat mág van hem. Zodra hij met zijn vingers knipt verdwijn je voor de rest van je miserabele burgerleventje in gevangenis na gevangenis, waar je erwtjes mag prikken samen met de waxinelichthoudergooier en de Concertgebouw-prediker. Hoezeer onze bijna-koning ook zijn best doet om jouw gelijke te acteren, altijd zul je weten dat hij macht heeft over je: je kunt alleen zo met hem omgaan omdat dat van hem mág.
     En heel Nederland juicht erom, prijst de 'nieuwe wind' die er door Nederland waait na Beatrix, die zich altijd glashard 'Majesteit' liet noemen. Waarschijnlijk vond Bea het leuk om te horen dat iedereen zich ondergeschikt aan haar voelde. Ze had namelijk haar hele leven keihard gewerkt om de grenzeloze waardering van 'de burgers' te verdienen. Willem-Alexander is een stuk moderner, met zijn frisse blonde stoot naast zich en zijn 'down to earth' persoonlijkheid. Dus gaat hij lekker doen alsof hij zich gelijk voelt aan alle burgers, met diep in zijn binnenste precies hetzelfde verheven gevoel als zijn geliefde mammie.
     En wij ons maar al koekhappend en zakzwaffelend lopen uitsloven om de aandacht van al die Oranjes van Nassau voor één seconde te kunnen vangen, met het idee dat zij ook maar ene tering om ons geven. Maar, news flash, het boeit ze dus echt geen ene tering. Dat was niet zo onder Beatrix' bewind en daar komt met Willem-Alexander ook totaal geen verandering in. Het gaat alleen líjken alsof er iets veranderd is. Nu maar wachten op een echte nieuwe wind, om de Oranjes uit hun ivoren toren en van hun op onze schouders steunende troon af te blazen. Eerder zal ik niet op mijn gemak zijn, Willempie, homie van me.





2 opmerkingen: