maandag 16 januari 2012

The Voice of Molland


Dit seizoen van The Voice of Holland nadert alweer zijn einde. Ik heb het dit keer amper gevolgd, heb alleen een paar audities gezien, dus ik heb er niet zoveel meer mee. Net als veel van mijn Facebook- en Twittervrienden, die klagen over dit 'kutprogramma' en de volgende week weer trouw kijken. De lovende reacties die de show in het begin kreeg zijn nu omgeslagen in een klaagzang over de onlogische eliminaties, de grote hoeveelheid reclame in beeld en de misschien toch niet zo eerlijke auditierondes.

Het idee achter The Voice is simpel: voor de eerste keer worden de zangtalenten gescout, puur op zangtalent en niet op uiterlijk. Het programma wil nieuwe sterren kweken en groeibriljantjes aantrekken die andere talentenjachten te commercieel vonden. Een groot deel van Nederland trapte erin en geloofde in de illusie. Eén blik op die ene zin in de aftiteling, 'naar een idee van John de Mol', had de kijker al kunnen leren dat het hier echter maar om één ding ging: geld verdienen. Heel veel geld verdienen.
     John de Mol is daar een meester in, geld verdienen. The Voice of Holland is zijn magnum opus. Vodafone is overal, iedereen eet Haribo en er vloeien liters Coca Cola door het beeld. Ondertussen vliegen de beste zangers eruit en lijkt het toch weer om het uiterlijk vertoon te draaien. Boze tongen fluisteren dat er gefraudeerd wordt met stemmen, een Engelsman bereikt de finale en de kijkcijfers dalen. Het publiek heeft het eindelijk door. Deze show is helemaal niet vernieuwend, helemaal niet eerlijk en draait niet om zingen of muziek. En dus is het een 'kutprogramma'.
     Op Nederland 1 is ondertussen een nieuw seizoen van Wie is de mol? van start gegaan. Een spelshow waarbij een groep mensen zoveel mogelijk geld probeert te verdienen en er één mol is die probeert om juist géén geld te verdienen. Bij The Voice wil niemand geld maken, maar wil iedereen gewoon lekker zingen en muziek maken. Behalve De Mol, die heeft de eurotekens in zijn ogen staan. Net als bij Wie is de mol? trekt deze Mol stiekem aan alle touwtjes en draait hij aan alle stoelen. En deze Mol wordt nooit geëlimineerd. Zijn geweldige idee is inmiddels de hele wereld over gevlogen, iedereen wilde het kopen, miljoenen euro's uit alle hoeken en gaten van deze aardbodem verdwenen in de steeds dikker wordende portemonnee van 'ome John'.
     Volgende week weten we wie de nieuwe stem van Molland is geworden en zullen we allemaal teleurgesteld zijn. De beste zangers lagen er al te vroeg uit, de winnaar zal weer in de vergetelheid raken en het publiek heeft maandenlang naar een enorm reclameblok zitten kijken. Er is, zoals gewoonlijk, maar één winnaar en dat is de man om wie het eigenlijk allemaal draait. John de Mol zal weer een nieuwe villa in Het Gooi kunnen bijschrijven en drie Ferrari's aan zijn verzameling kunnen toevoegen. En dan doen we het volgend jaar gewoon lekker nog een keer, schrijf je nu in voor de audities...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten