maandag 30 januari 2012

Zijn oorlog


Geert Wilders behaalde deze week een grote overwinning in zijn kruistocht tegen de Islam. Zoals hij al jarenlang graag wil gaat het nu strafbaar worden om met een boerka aan over straat te lopen. Geert strijdt ervoor om Nederland weer terug te geven aan de Nederlanders, om onze eigen identiteit te herstellen. Onze eigen identiteit is weer een beetje meer terug nu we geen wandelende boerka's meer in het wild zullen tegenkomen. Toch?

In 1588 waren we hier in Nederland klaar met de Spaanse overheersers en begonnen we voor onszelf. Geïnspireerd door Willem van Oranje, die vond dat iedereen vrij moest zijn in het kiezen van zijn of haar geloof, was iedere religie er welkom. Er kwamen immigranten vanuit allerlei delen van de wereld naar ons kleine nieuwe Republiekje toe. De meesten kwamen uit het huidige België, Duitsland, Frankrijk en Portugal. In het begin van de zeventiende eeuw bestond de bevolking van de Republiek voor een derde uit allochtonen. Leiden had zelfs bijna vijftig procent aan buitenlanders binnen de stadsmuren.
     Met open armen ontvingen we hen, slimme koopmannen als we waren wisten wij dat ze onze economie alleen maar ten goede kwamen. Ze brachten kennis en nieuwe inzichten met zich mee en de Republiek beleefde een Gouden Eeuw, we waren het machtigste land op aarde. En dat met een derde aan buitenlanders. Terwijl de huizen van joden en protestanten in heel Europa in vlammen opgingen, trokken duizenden overlevenden van de vervolgingen naar onze vrijstaat, waar ze een veilig plekje kregen.
     In de eeuwen erna waren geschiedschrijvers het er over eens: die Nederlanders waren hun tijd ver vooruit. Zij wisten toen al dat het niets uitmaakt wat voor geloof je aanhangt of wat voor kleding je draagt, iedereen is gelijk. Met recht waren wij trots op dit verleden en met recht noemden wij Willem van Oranje onze Vader des Vaderlands. Waar hij voor stond, dat was een deel van onze identiteit: vrijheid voor Nederland en vrijheid voor iedereen om zijn eigen geloof te belijden. Iedereen mocht zijn wie hij wilde en het werkte, we werden er het machtigste land ter wereld mee.
     Dit goede imago is inmiddels verdwenen. In het buitenland associëren ze Nederland vooral met het land dat geen buitenlanders meer erin wil en Mauro's eruit gooit, het land dat een partij in de regering heeft die een hele bevolkingsgroep weg wil hebben en nu ook het land waar mensen niet meer in een boerka over straat mogen lopen. Het land dat zijn identiteit is kwijtgeraakt.
     Zonder boerka's is onze identiteit nog verder achter de horizon verdwenen. Zonder boerka's zouden vrouwen minder onderdrukt worden. Logisch, want vrouwen die eerst met boerka de straat op gingen blijven nu angstig thuis binnen zitten. Dat heet vrouwenemancipatie. Zonder boerka's zou het ook een stuk veiliger zijn op straat. Wie weet wat die mensen allemaal onder die boerka's verstoppen. Zodra veiligheid belangrijker wordt dan vrijheid wordt het gevaarlijk. Als veiligheid voorop staat krijgen we alleen maar angst.
     Als veiligheid voorop staat, zullen we alle moslims anders maar een ster opspelden? Dan kunnen we ze ook naar speciale opvangkampen sturen zodat ze onze steden niet meer onveilig maken. Of naar het buitenland brengen, Polen ofzo. Hartstikke veilig allemaal. Dan kunnen wij weer met z'n allen op klompen de polonaise rond onze molens lopen zodat we ons weer Nederlanders voelen en we weer een identiteit hebben. Dan voelen we ons weer zo lekker veilig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten