dinsdag 10 januari 2012

Wereld Idioot van het Jaar 2011


Gisteren werd Lionel Messi voor de derde achtereenvolgende maal gekroond tot Oppergod van de voetbalwereld, Wereld Voetballer van het Jaar 2011. De kleine Argentijn is de beste en blijft de beste voor in ieder geval nog 365 dagen. Het had anders kunnen lopen. Een aantal jaar geleden verschenen er namelijk berichten over een jongen uit de jeugdopleiding van het Italiaanse Internazionale. Een monster, een beest, een titaan die Messi van de hoogste troon op de voetbal-Olympus kon gaan stoten. Zijn naam: Mario Balotelli.

Maar Messi voelt de hijgende adem van dit roofdier nog niet in zijn nek. De inmiddels 21-jarige 'Super Mario' heeft de voetbalwereld vooral versteld doen staan met zijn gekte. De verkiezing Wereld Idioot van het Jaar 2011 zou hij dan ook met gemak gewonnen hebben. Toch moeten we hem één ding nageven: hij is bijna net zo populair als Leo. Jongens met bontkraagjes willen hem zijn, meisjes met bontkraagjes willen met hem zijn, bij elke koffie-automaat van Rio tot Beijing worden zijn kunsten buiten het veld besproken: Mario is een held.
      Mario leeft het leven dat wij allemaal zouden leven als we al op ons 20e miljoenen te besteden hadden. Dure auto's, dikke huizen, mooie meisjes en vakanties in Miami, dat zouden wij ook wel willen. Als ik nu al zo'n bankrekening zou hebben... Dan zou ik ook veel te hard met mijn Maserati door de straten racen, dan zou ik ook liever een trampoline dan een wasverzachter kopen, tegenstanders doormidden trappen op het voetbalveld, de politie antwoorden met 'because I am rich' als ze vragen waarom ik vijfduizend euro achterin m'n net gecrashte Maserati heb liggen, mijn achtertuin ombouwen in een quad-circuit om nog meer te kunnen scheuren, dart-pijlen op nietsvermoedende vaders van jeugdspelers gooien, m'n Ipad meenemen naar interlands om op de reservebank lekker te kunnen wordfeuden en vuurwerk afsteken in m'n wc-pot. Oh nee, dat soort dingen zou ik nooit doen... Mario is een beetje ver gegaan.
     'Enfant terrible' noemen ze dat dan in de voetbalwereld, of 'lastige jongen'. Mario Balotelli is dat stadium allang voorbij, hij is een totale debiel. Elk voetbaltijdperk heeft wel zijn gekken, denk aan Maradona, Cantona, Gascoigne, Anelka, Barton, maar Balotelli is de overtreffende trap. Idioot, idioter, idiootst. En dat is dan een rolmodel voor de jeugd. Ik snap al die bontkraagjes en schoudertasjes van deze wereld wel, de hardrijders, de vuurwerkpyromanen, de straat-Taliban, de pubercrimineeltjes, de Londense relschoppers. Ik zeg niet dat de rellen in Engeland van vorig jaar de schuld zijn van Balottelli ('Why always me?' zou hij zich dan waarschijnlijk afvragen), maar de invloed van zo iemand telkens maar weer in het nieuws zorgt er wel mede voor dat alles in de Londense getto's met een IQ van onder de 95 op het verkeerde pad belandt. En niet alleen in Londen.
     Mario Balotelli komt er wel. Hij heeft geld, voetbaltalent, faam en over een aantal jaar ook een volle prijzenkast met Manchester City. Als zijn Maserati weer eens kapot is koopt hij een nieuwe, als zijn badkamer weer eens ontploft kan hij de zwartgeblakerde muren behangen met zijn eigen bankbiljetten en mocht Roberto Mancini hem toch nog de zak geven staan er nog honderden clubs voor hem in de rij. Maar de bontkragen en -kraginnen hebben dit allemaal niet. Zij hebben geen bankrekening met zwarte cijfers, zij hebben geen talent, geen prijzen en al helemaal geen Maserati. Ze hebben ook nog eens niks te doen. Behalve stelen? Vechten? Rellen? Kwestie van tijd voor het weer een keer misgaat.
     Balotelli en andere idioten propageren een gekte die ons allemaal duur kan komen te staan. Wat gaan we er aan doen? We kunnen hem moeilijk van de buis en uit de krant halen, want stiekem genieten wij ook van al zijn streekjes. Het beste tegengif is een nog groter idool, en gelukkig hebben we die. De enige die de invloed van deze Wereld Idioot van het Jaar, deze voetballende anti-christ, kan tegengaan is de messias, Lionel Messi, de bescheiden Wereld Voetballer van het Jaar. En die is voorlopig nog altijd de beste, gelukkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten