dinsdag 24 januari 2012

Wie zit er achter het maskertje?


Het is de week van hackersclubje Anonymous. Uit wraak voor de sluiting van Megaupload.com en enkele soortgelijke sites hacken ze de ene na de andere overheidssite. Op 28 januari is zelfs het almachtige Facebook aan de beurt, maar dat gerucht ging op 5 november ook al rond. Een lid van Anonymous is te herkennen aan het Guy Fawkes-masker, bekend uit de film V for Vendetta, gebaseerd op het gelijknamige stripboek. Bij protestacties over de hele aardbol duiken deze maskers steeds vaker op. Wie zijn de leden van deze organisatie? Wie dragen het masker?

Guy Fawkes werd op 5 november 1605 door edelman Sir Thomas Knyvet aangetroffen in een kelder onder het Engelse House of Lords. Hij was daar druk in de weer met lucifers, aansteeklonten en buskruit. Zijn plan was het gebouw op te blazen zodra koning James I binnen was. Zo ver is het nooit gekomen. Fawkes en zijn helpers werden gemarteld, veroordeeld, achter een paard over de grond gesleept, gecastreerd, opgehangen en daarna gevierendeeld. Zijn legende ging een eigen leven leiden, hij kwam in een telkens positiever daglicht door de eeuwen heen, totdat striptekenaars Alan Moore en David Loyd de V for Vendetta stripboeken maakten in de jaren 80 en 90.
     Hierin wordt een toekomstig Engeland geregeerd door een fascistisch regime, waartegen ene 'V' strijdt. Deze mysterieuze man houdt zijn identiteit verborgen door een masker te dragen naar beeltenis van zijn illustere voorganger Guy Fawkes. V is niet alleen een gevaarlijke moordmachine, maar weet ook perfect hoe hij de onderdrukte bevolking achter zich kan krijgen en kan aansporen tot rebellie. Extreem gewelddadig en extreem charismatisch tegelijkertijd, V is de grootste angst van het regime en slaagt er uiteindelijk in, met hulp van de bevolking, de machthebbers uit te roeien en fascisme te vervangen door anarchie.
     De hackertjes van Anonymous kopiëren V in grote mate. Vooral de propaganda. Ze sturen filmpjes, pamfletten en tweets in het rond om leden te werven en virtuele aanslagen aan te kondigen. De boodschap luidt ongeveer zo: Anonymous-leden zijn overal. Je buurman, de groenteboer, je baas, je beste vriend, de drugsdealer op de hoek van de straat, ze zitten allemaal bij Anonymous. Bovendien is de regering doodsbang voor ze, want het zal niet lang meer duren voor ze de macht overnemen. Wat willen ze? Vrijheid.
     Vrijheidsstrijders, die zijn toch goed? Daar is toch niks mis mee? Dat is de vraag die Moore en Loyd in V for Vendetta opwerpen. V strijdt voor iets goeds, maar pleegt daarvoor de meest vreselijke moorden en aanslagen. Is hij een held of toch een schurk? Is hij geniaal of is hij gek? Een antwoord op deze vraag komt er niet, de lezer moet dat zelf maar uitmaken. Zo is het ook bij Anonymous. Strijden voor vrijheid is goed, maar is de manier waarop ze dat doen het ook? Nee, want het zijn mietjes.
     De naam Anonymous zegt het al, de leden zijn anoniem. Ze verschuilen zich achter een masker en niemand mag weten wie ze zijn. Want dan zouden ze misschien wel gevaar kunnen lopen. Het is typisch voor de internetgeneratie. Op internet kon je al mensen uitschelden zonder het gevaar te lopen in elkaar geslagen te worden, porno kijken zonder het gevaar te lopen dat de videothecaris je een viezerikje vindt, nu kunnen we ook relschoppen en protesteren zonder het gevaar te lopen opgepakt te worden of een paar klappen terug te krijgen. Een paar keer klikken en wie weet zijn we dan over een tijdje vrij! Simpel.
     Deze mentaliteit zal de reden zijn waarom Anonymous nooit zal slagen. Anonymous is het klasgenootje dat in opstand wil komen tegen de strenge leraar die een schrikbewind voert. Op het schoolplein staat hij zijn klasgenootjes over te halen met hem mee te strijden. Het blijkt dat niemand mee wil doen, dus een kwartier later zit hij braaf in de schoolbankjes. Anonymous is het teamgenootje op de voetbal die zijn medespelers wil overtuigen dat ze met z'n allen van het veld moeten stappen omdat de scheidsrechter duidelijk omgekocht is, maar als de rest door wil spelen gewoon weer achter zijn mannetje aanrent. Anonymous is de collega die wil gaan staken als de baas die lonen niet snel op tijd gaat uitbetalen, maar nadat hij heeft gemerkt dat niemand meedoet vijf minuten later weer een latte machiato staat te tappen voor zijn baas.  
     De klasgenootjes, teamgenootjes en collega's hebben zich verenigd in het watjesclubje Anonymous om veilig vanachter een computerscherm 'het systeem' aan te vallen. Deze strijd kun je echter alleen winnen als je risico's durft te nemen in het echte leven. Gandhi liet zich in elkaar rossen zonder zichzelf te verdedigen om India vrij te krijgen, Mohamed Bouazizi stak zichzelf in brand om een opstand in Tunesië te ontketenen, Nelson Mandela zat 27 jaar in de gevangenis voor hij de Apartheid af kon schaffen, Guy Fawkes liep het risico opgehangen en gevierendeeld te worden als hij koning James I wilde doden. Hoeveel klappen willen de mannetjes van Anonymous incasseren? Hoe lang willen zij in de gevangenis zitten? Zij durven zichzelf wel met olie te overgieten, maar durven zij de lucifer ook aan te steken? Ik denk het niet.
   

1 opmerking:

  1. waar slaat dit op ? waarom wil je het internet veroveren? en waneer doen jullie je masker af?

    BeantwoordenVerwijderen