vrijdag 16 maart 2012

Eén grote Muppetshow


Gisteren kwam een onderzoeksresultaat naar buiten van een groep criminologen van de Universiteit Leiden. Zij hadden bekeken of rechters vooroordelen hebben over mensen met een buitenlands uiterlijk, dit bleek inderdaad zo te zijn. Als je er geen oer-Hollands voorkomen op na houdt is de kans dat je een onvoorwaardelijke  celstraf krijgt in plaats van een taakstraf of geldboete vijf keer groter dan als je wel voldoet aan het signalement: Hollander. Alsof deze ontdekking nog niet schrikbarend genoeg was, bracht PowNews in het verlengde hiervan een nog groter probleem aan het licht: veel van onze medemensen zijn 'muppets'. 

Eén van hun mannetjes ging namelijk met een roze microfoon en wat foto's op pad door een minder florissante wijk in het land, zoekend naar proefpersonen. Deze kregen een simpele test. Ze konden kiezen uit een bekend iemand met buitenlands uiterlijk, en een bekende crimineel met Nederlands of West-Europees uiterlijk. Opdracht: wijs de boef aan. Je zou verwachten dat mensen GroenLinks-politicus Tofik Dibi niet als gevaarlijk zouden bestempelen, zeker niet als hun andere keuze Volkert van der Graaf is. Maar, wat vreemd, de één na de ander vindt Dibi er veel gevaarlijker uitzien. Dit kan alleen als je geen idee hebt wie deze twee mannen zijn. Ook zegt iemand over Anders Breivik 'deze ziet er normaal uit', en kiest één of andere Turkse rapper (deze herkende ik ook niet), want 'die ziet er gangster uit weet je'. Kindermoordenaar Marc Dutroux doet in de gevaarlijkheidstest onder voor voetballer Royston Drenthe, die Surinaams bloed (en uiterlijk) heeft.
     De willekeurige mensen op straat (Wilders' Henk en Ingrid?) vinden allochtonen per definitie eerder in aanmerking komen voor een leven in de criminaliteit. Zelfs een allochtone jongen kiest toch voor Drenthe als misdadiger, want 'ja iedereen zegt dat allochtonen criminelen zijn'. Dat is heel erg, maar toch niet echt een verrassing meer, sinds Pim Fortuyn weten we dat een groot deel van Nederland het zat is met allochtonen. Maar wat wel schokkend is, is dat deze mensen geen flauw benul hebben hoe Volkert van der Graaf, Anders Behring Breivik en Marc Dutroux, drie van de beruchtste Europese misdadigers van deze tijd, eruitzien. En deze mensen zijn stemgerechtigd!
     Een ander nieuwsbericht van gisteren ging over de ophef die ene Greg Smith veroorzaakte rond zakenbank Goldman Sachs. Deze bank wordt gerund door misdadigers van het kaliber van voorgenoemde heren. Ze moorden dan niet, maar ruïneren wel al jarenlang hun klanten, met als enige doel om zelf winst te maken. Althans, dat dachten we. Sinds Greg Smith weten we het zeker. Deze 'vice-president' (waarvan er zo'n 12.000 binnen het bedrijf rondlopen) gaf van de week zijn zeer royaal verdienende baan op en trapte zijn oude bazen nog flink na. Twaalf jaar lang had hij bij de bank gewerkt, na die twaalf jaarsalarissen was hij er eindelijk achtergekomen: ik wil mensen niet oplichten om m'n geld te verdienen, dat is immoreel. 
     Vervolgens pakte hij zijn laptop, schreef een brief en stuurde die naar de New York Times. Hij legt uit hoe de mensen binnen Goldman Sachs het zoeken van klanten 'hunting elephants' noemen, ze keihard hun best doen om hun meest waardeloze aandelen voor zoveel mogelijk geld te verkopen en in de hiërarchie stijgen omdat ze veel geld verdienen, niet omdat ze goed leiderschap tonen. Op vergaderingen staat het punt 'klanten helpen' al jaren niet meer op de agenda en worden die klanten 'muppets' genoemd, dommeriken die ze er zo in kunnen luizen ('rip their eyeballs out', zoals ze het bij Goldman Sachs noemen). De leiders van de bank noemt Smith 'morally bankrupt'.
     Dus zou je verwachten, een dag later is deze bank zelf ook 'bankrupt'. Wie laat zich nou door een bank 'muppet' noemen? Wie doet er zaken met mensen die op jou jagen alsof je een olifant bent? Niemand. Zou je verwachten. Maar nee hoor, ook vandaag leven we nog in een wereld die in de greep verkeert van de tentakels van 'Vampire Squid' Goldman Sachs. 
     Na het filmpje van PowNews weet ik waarom. Deze wereld bestaat inderdaad voor het grootste gedeelte uit 'muppets'. De 99% waar de Occupy'ers nu al maanden voor in een tentje liggen, allemaal 'muppets'. Jongens, kom die tentjes toch uit, want voor deze mensen wil je niet kou lijden. De mensen voor wie wij kranten blijven volschrijven, zelfs als ze gratis zijn in zeer begrijpelijk Nederlands (Spits, Metro), stuk voor stuk onderontwikkelde 'muppets'. Jongens, ga lekker los in je krantje, schrijf wat je zelf wil, voor deze mensen wil je de onderwijzer niet spelen. De individuen waar onze politici het land voor intrekken, om te 'weten wat er speelt', de één nog muppetder dan de ander, in hun hoofd speelt zich bar weinig af. Jongens, blijf lekker in Den Haag en dan zo dicht mogelijk bij het Binnenhof, voor deze mensen wil je je ivoren toren niet uit komen. 
     De bazen van Goldman Sachs zijn dan wel de profeten van een duivels evangelie dat gebaseerd is op het financieel uitzuigen van hun medemens, ze hebben het toch slim gezien. Er is een 'vermuppetisering' aan de gang in de wereld en daar maken zij gebruik van. Op die manier zullen de bankiers nooit échte misdadigers zijn, want de slachtoffers tekenen gewillig de handtekening die hun lot bezegelt. De olifantenjagers zullen niet bestraft worden. Behalve als ze er allochtoon uit hadden gezien.   
______________________________________________________________________________________________
Deze maand doe ik mee aan De Bloguitdaging van Ernst-Jan Pfauth. De WAT van WIE? De Bloguitdaging houdt in dat ik in een maand tijd maarliefst 15 blogposts moet schrijven, en als me dat lukt krijg ik een op maat gemaakte blogrecensie van Ernst-Jan Pfauth. En die heeft er verstand van, want hij is één van de succesvolste (en beste) bloggers van ons land, zie www.pfauth.com om het met eigen ogen te lezen. Gevolg is wel dat ik nu in vier weken tijd drie keer zoveel blogs ga schrijven als normaal en de blogs misschien korter en inspiratielozer zijn dan de trouwe lezer gewend is. Ik doe er echter alles aan om dat te voorkomen! Groeten, Enzio Bakker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten